Miekak

Miekak


I en vik mellan sjöarna alep och lulep mäkak ligger Miekaks fiskecamp.

Det ligger väl kamouflerat  inbäddat i lummig fjällbjökskog.

Miekak förfogar över ett av de förnämsta strömmarna med storröding som finns i det  landet, nämligen de berömda Pieskeströmmarna. Dessa strömmar har nog de flesta som är intresserad av fjällfiske hört talas om. I Pieskeströmmen fångas ett flertal öringar och rödingar på vikter uppemot 2 kilo och däröver varje säsong.Fisket i Miekak är mestadels fiske efter röding i storlek från ca 1 kilo upp till vikter på dryga 3 kilo. Det är inte ovanligt med både Öring, Röding och även Harrar på över kilot.


Fisket i Miekaks är på ca: 2100 ha sjöar och 1 mil strömmar. Enbart flugfiske. Pieskeströmmen 6,5 km lång och kan inte fiskas tvärs över så i realiteten är den 13 km lång med enbart fiske med flugspö.

I Pieskeströmmen bedrivs ett fiskeprojekt, såkallat slot limit vilket innebär att all fisk mellan 30 till 55 cm skall gå tillbaka detta för att det är den bästa reprodutionsfisk och denna fisk är även en god predator som påsikt skall säkerställa vår höga kvalitet på fiskbeståndet.
 Mixfiske.Fiske med haspel, spinn och fluga. Inget levande agn i strömmar och sel är tillåtet.


 1. Loddaströmmarna. är ca 2,5 km lång. Loddas är en litet mindre ström, men inte så långt efter Pieske i kvalitet. Här finns tex. "Akvariet", som fick sitt namn av Nils Färnström. Under juli månad 2007 gav dessa strömmar ett fantastiskt fiske med öring och röding på vikter över kilot.


2. Sarta strömmen. Den förbinder Miekaksjöarna med Sartajaure, en kort men mycket underskattad ström med djuphålor och födostryk för de riktigt stora fiskarna.


3. Strömmarna i Sarta. Sartastreem, Sartajokkas utlopp och Sartaströmmarna i sjöns utflöde till gränsen fallen. Håller ett mycket bra betånd av grov harr, även där kan fisket vara av yppersta klass efter röding och öring under några veckor isamband med kläckningar.


BOENDET (bokas direkt hos miekak)

Boendet i Miekak, 21 stycken fullt utrustade fyrbäddstugor, med tillhörande båt utan motor.

En butik och en storstuga, bastu med dusch samt en storkåta med äldstad för myskvällar.

Ute på fjället finns det fyra st sexbäddstugor med tillhörande båtar.

Två av dessa ligger vid sjö 830 och en ligger vid sjö Njarkalisjaure. Slutligen så finns det en stuga vid inflödet till storselet i Pieskeströmmen.Röding och Öringvecka

 Som de flesta vet är Miekak berömt för sin stora Röding. Rödingen finns i de flesta av Miekaks vatten, mest berömt är Pieskeströmmarna, men även Loddaströmmarna och Sarta håller ett gott bestånd av stor röding.

 

Miekak kommer under veckan att beroende på vilken typ av insektskläckning som för tillfället råder, välja vart och vilken tid på dygnet,  kommer att förlägga fisket. Naturligtvis kommer förlägga  några dygn i Pieskeströmmarna så ni får uppleva dessa unika pooler tex mellanström , Strömporten och puppaviken. Är förhållandena riktigt usla i strömmarna mot all förmodan tasi ett lyft upp till sjöarna på högplatån i syd för att fresta sjöarna och selen på dess stora öringar, de finns riktiga klumpar på 4 till 5 kilo i sjö 830 och småselen i dess anslutning.


Bokas direkt hos Miekak.  Boende plats i 4 bäddstuga, en bastukväll, Guide under hela veckan, Avslutningsmiddag, fiskekort, båt med motor och bensin, Resan utgår från Tjärnberg ca 7 mil väster om Arjeplog 

Resan kan även kombineras med flyg från Arlanda till Arvidsjaur. ( mer info ta kontakt med Miekak).


Info.

Info från 2015. Kanonfiske under nästan hela säsongen, Bäst fiske i Loddaströmmen och Sarta fram till vecka 31 med många goda fångster av öring ,röding, och harr. Det togs ett flertal såkallade tripplar öring, röding,harr på samma dag och alla över kilot. En dag i sarta streem tog vi 100 rödingar på vikter mellan halvkilot och 1,1 kilo ca 15 till 20 st var över kilot, samtidigt tog vi 28 öringar och harrar med största öring på 1,8 kilo.

Obs: detta är inte något som händer hela tiden utan är helt beroende på väder och vind samt kläckning.

 

Ha en bra dag i Miekak


2020