Scotland

Scotland

North Esk

 

Sträckorna ni fiskar på är tillsammans ca 4 km och innehåller ett flertal underbara pooler av varierande slag. North Esk har under de senaste åren gått upp till laxälv nummer ett i Skottland vad det gäller både vår- och höstfiske efter lax.

 

North Esk erbjuder även ett gott fiske på brunöring.

Tid vår vecka 16 - 17 Höst vecka 42 - 44.

(Fiskemetoder fluga och spinn).Cath and releese tom 1 juni all fisk skall tillbaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FISKET 

North Esk är en av de ledande älvarna i Skottland när det gäller fångststatistiken från 1998 och framåt, både för vår och höstfisket. Under vårveckorna tas det alltid någon lax på 15-20 kilo...

De sträckor vi fiskar på är från Edzell räknat. Övre Dalhausie med poolerna Little Gannochi pool, Big Gannochi pool, Cobbles pool och Green bank pool. Sedan har vi nedre Dalhausie med ett flertal pooler.

 

Poolen Blue stone är en kort sträcka som tillhör fastigheten, dit man kan gå en kort promenad från huset för fiske 1 till 2 pers någon halvdag om man känner sig sliten.

 

Slutligen den nya populära sträckan Perth. Som fiskas övre och nedre varannan dag. Perth med sina mycket fina pooler, Wier pool, lower wierpool, Blue stone , Boat pool. och på lower Pert finns även en fiskestuga med möjlihet till kaffe och toalettbesök. Poolerna. Upper Bridge, Home pool, Mill pool, Black burn, Luther pool.

Perth håller även havsöring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UTRUSTNING

Under vårfisket fungerar flugor så som Willy Gun, Tad Pole och Garry med flera, bra i älven. Övriga flugor man kan nämna som fungerar i övrigt är Monroe Killer, Blue Charm, Sunrise Shadow, Black and Gold och Dee Royal. Ta även med förtyngda tubflugor då det är väldigt djupt på vissa pooler. Man bör tänka på att ta med någon typ av snabbsjunklina och sjunkande tafsar, men för den skull skall man inte räkna bort flytlinefisket. Lämplig spölängd är 12-14 fot.

 

Spinnfiske kan vara väldigt effektivt till och med nödvändigt när vattenståndet inte är normalt, för högt eller för lågt. Till spinnfisket rekommenderar jag små Rapala i silver orange, silver röd, silver blå och silver svart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOENDET:( Bokas av arrangör på plats).

Boendet är i "Capo house": Ett typiskt Skotskt hus, rustikt och mysigt för grupper på 8 personer. Capo är ett relativt enkelt boende utan att avkall görs på trevnaden.

 

Alastaire kör ut varje dag morgon och hämtar och lämnar vid lunch naturligtvis hämtar han upp tll middag vid avslutat fiske.

 

 

Är det så att ni vill finns det möjlighet att göra besök på Whisky- destillerier, slott m.m.

 

Brora

 

 

Dalreavosh Lodge och Farmhouse där ni kommer att bo ligger alldeles invid River Brora och upper brora. River Brora håller vid rätt vattenflöde ett gott bestånd med mellanlax. Uppe på hedarna finns ett flertal mindre sjöar som alla håller öring inga jättar men ett roligt fiske med lättare utrustning. Det inte är ovanligt att man kan se flockar av kronhjort vid detta fiske bara att vara här när ljungen blommar är en upplevelse i sig själv.

 

BOENDET 1 ( Bokas av arrangör på plats).

Boendet är blandannat förlagt i Dalreavoch Lodge som ligger endast ett par stenkast från älven. Här bor man i trevliga fräscha dubbelrum och man har tillgång till duschar i korridoren.

Efter dagens fiske avnjuter man middagen i matsalen och därefter samlas man i salongen, vid öppna spisen över ett glas öl eller en whisky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOENDET 2 ( Bokas av arrangör på plats).

Ett boende är ett nyrenoverat Farmhouse på Balnacoils ägor alternativ Dalreavoch lodge. Fisket sker i huvudsak i älven direkt nedanför The Farmhouse där vi förfogar över alla tillgängliga spön.(fyra st spön) i den bästa delen av älven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upper Brora håller ett gott bestånd med lax i alla storlekar. Uppe på hedarna finns ett par sjöar där ni kan fresta på med ett roligt öringfiske med det är laxfisket som Balnacoil är berömt för. Det inte är ovanligt att man kan se flockar av kronhjort vid detta fiske bara att vara här när ljungen blommar är en upplevelse i sig själv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEVÄRDHETER

Är det så att ni vill, så finns det nästan oändliga möjligheter att göra besök på Whiskydestillerier, slott m.m.